Alting har en første gang.

Sidder her søndag aften. Netop hjemkommet fra skønne Møn og Falkesalen. Mæt, træt og glad.

Det er første gang, at workshoppen “Den nordiske sangskat” er afholdet.
Første gang er altid noget særligt. Jeg er hjemme i stoffet, har arbejdet med folkesange og nordisk sang i mange år, men kan man nu præsentere stoffet så andre kan forstå det?

Mit indtryk er, at deltagerne gik hjem med mere i deres værktøjskasse end de havde med.
Den første dag arbejdede vi med kvadene fra ældre Edda, i Eddagals fortolkning, vi arbejdede med “almindelige” folkesange, så gik vi over i noget der står mit hjerte meget nært, nemlig de skæve toner.

Det kan for de uindviede virke, som om der synges “falskt”, men nej, det er den urnordiske måde at synge på, de toner vi sang før kristendommen forbød dem. Det er svært, når man nu er vokset op med ikke at synge disse toner, men når man først får øvet sig, så kan man godt.

Vi sluttede workshopdagen med intuitiv sang. Slap stemmerne fri, dannede et lydbillede vi kunne bade os i.

Lørdag aften stod i bålet og sternernes tegn. Om bålet sang vi nogle af de sange vi havde arbejdet med. Drak varm kakao med flødeskum og dansede. Alt imens Søren spillede magisk toner for os.

På andendagen var det ikke så meget sang det gjaldt, men det at lave et kvad på den gammelnordiske måde. Ikke med enderim som vi ellers gør, men med stavrim, eller allitteration som det også hedder.

Det at høre deltagerne pludseligt sige: “AHHHH!” er helt fantastisk. Så ved man, at ti-øren er faldet, og det kunne også ses på de resultater der blev fremvist.

Til mig kom følgende kvad idag:

Den nordiske sangskat
Er stærk og lever
læres den kan
i kyndig kreds
i Falkesalen
vi synger og træner
og fællesskabet
Styrkes og gror.

Kære deltagere: TAK! Tak for at komme, tak for jeres ildhu, tak for jeres konstruktive kritik, som jeg vil bære med ind i næste workshop.

Kære Søren. TAK! Tak for din musik, både denne gang og alle de andre gange jeg har hørt dig spille. Tak for hele din måde at være på.

Kære folk bag Falkesalen: TAK! Tak for at skabe rum, tak for at lave mad, og i det hele taget, bare tak for at være dem I er!

1 tanke om “Alting har en første gang.”

  1. Selvtak – er slet ikke landet endnu – har lyst til at fortsætte – men er også helt bombet af dejlige indtryk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *